Coklat adalah sejenis makanan yang berasal dari k0k0 selepas dijalankan proses pengeringan. Proses ini akan menghasilkan serbuk k0k0 dan seterusnya akan menghasilkan c0klat. C0klat mengandungi tidak kurang daripada 5% lemak sayuran dan c0klat yang digunakan sebagai salutan biskut, k0nfeksyeneri dan lain-lain mengandungi tidak kurang daripada 12% likur k0k0.
C0klat mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam c0klat merupakan makanan yang seimbang
Kandungan | Coklat kosong | Coklat susu |
Tenaga | 511 kcal | 514 kcal |
Lemak | 32.3 g | 29.0 g |
Protein | 4.1 g | 8.1 g |
Karbohidrat | 51.9 g | 56.1 g |
Zat Besi | 2.3 mg | 0.8 mg |
Kalsium | 29.0 mg | 233.0 mg |
Tiamin | 0.04 mg | 0.09 mg |
Riboflavin | 0.02 mg | 0.3 mg |
Niasin | 0.4 mg | 0.4 mg |
Vitamin A | 22.0 mg | 84.0 |
Kelebihan Coklat
C0klat memang digemari tidak kiralah kanak-kanak mahupun dewasa terutamanya p0mpuan macam sayakan..Hehe..I l0ike i l0ve i!t..Sangat sedap 0k...Walaupun begitu ramai yang menyatakan c0klat adalah snek atau junk fo0d yang tidak berkhasiat tapi hakikatnya adalah makanan berkhasiat dan mengandungi zat. C0klat bukan sahaja setakat untuk dibeli dan dimakan sendiri tetapi ia juga banyak dijadikan sebagai hadiah untuk 0rang tersayang yang b0leh membawa banyak mesej c0nt0hnya 'I l0ve u' ataupun 'terima kasih'. Makan c0klat b0leh memberi ketenangan dan menggembirakan hati. Sebab itu ramai 0rang bila dalam kesedihan atau stress akan memakan c0klat. Selain itu c0klat memang banyak kelebihannya. Antaranya
a) Membantu meningkatkan mem0ri dan daya ingatan
b) Membantu menguatkan hafalan
c) Membantu menajamkan mata dan minda
d) Memulihkan keletihan saraf
e) Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
f) Mengurangkan risik0 antheroscleosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung
g)Meningkatkan keb0lehan mengatasi tekanan
h)Melambatkan pr0ses penuaan
No comments:
Post a Comment